Блог

Как може да облекчим болката у дома?

Всеки човек, независимо от неговата възраст и пол, поне веднъж в живота си е изпитвал болка. Болката е защитен механизъм на тялото, който  предупреждава по естествен начин, че нещо не е наред с тялото ви. Тя е един от показателите за качеството на живот и здравното благополучие на  човека. IASP /Международна асоциация за изследване на болката/ определя болката като „ неприятно сензорно и емоционално преживяване, свързано с действително или потенциално увреждане на тъканите“ . Болезнените стимули не могат да бъдат пренебрегвани, тъй като нарушават поведението и когнитивните функции, както и пораждат безпокойствие и/или депресия.

Дискомфортните усещания в тялото могат да варират от досадни до изтощителни. Може да почувствате пулсиране, прищипване, парене, боцкане, пробождане или тъпа болка. Всеки човек реагира по различен начин на болката – някои хора имат висока поносимост, докато други имат по-ниска. Болката е силно субективна.

 Видове болка:

 Болката може да бъде постоянна, може да започва и спира често или да се проявява само при някои условия. Тя може да бъде остра, да се развие внезапно и да продължи за кратък период от време. Или може да е хронична, с  усещания, които продължават или се връщат многократно в рамките на няколко месеца или години. Болката може да бъде локализирана, засягаща определена част от тялото ви или може да е генерализирана (напр. като цялостните болки в тялото, свързани с настинка и грип).

Какво причинява болка?

В някои случаи болката е причинена от конкретно нараняване или медицинско състояние, докато в други – може да бъде по-малко очевидна, дори неизвестна. Най-често срещаните причини за болка са:

 • Главоболие
 • Разтежения
 • Порязвания
 • Изгаряния
 • Натъртвания
 • Костни фрактури
 • Стомашни спазми
 • Мускулни крампи
 • Дисменорея
 • Зъбобол
 • Възпалено гърло
 • Невралгия
 • Различни видове заболявания като грип, артрит, фибромиалгия също могат да причинят болка.

В зависимост от основната причина може да развиете и други симптоми като умора, подуване, гадене, повръщане или промени в настроението.

Някои болки са лесни за диагностициране и могат да бъдат овладени у дома, докато други са признаци на сериозни здравословни състояния, които изискват медицинска помощ за лечение. Най-ефективният начин за справяне с тези оплаквания е да се идентифицира основната причина и да се отстрани. Ето няколко съвета за облекчаване на болката:

 1. Променете начина си на живот като намалите стреса и напрежението, наспивайте се добре и почивайте пълноценно.
 2. Студ и топлина – напр. прилагайте студен компрес, за да намалите болезненото подуване и възпалението, причинено от наранявания или хронични състояния (артрит). Може да използвате загряващи подложки или да вземете топла баня, за да облекчите сковаността на мускулите, болезнеността или спазмите.
 3. Леки упражнения – физическата активност, играе решаваща роля за намалената подвижност открита при някои хронични състояния. Опитайте с ходене, плуване, колоездене, пилатес.
 4. Терапевтичен масаж – терапевтът използва различни техники като притиска мускулите или други меки тъкани, за да намали напрежението.
 5. Акупунктура и акупресура – практикуващият стимулира определени точки на натиск върху тялото ви, за да я облекчи.
 6. Медитация – практика, която включва широк набор от техники, предназначени за насърчаване на релаксация, изграждане и овладяване на вътрешната енергия и контрол върху тялото ви.
 7. Музикотерапия – може да облекчите своята болка, докато се наслаждавате на любимата музика.

Вземете противовъзпалително средство, което да намали отока и възпалението през първите няколко дни.  Сред най-широко прилаганите лекарства за симптоматично повлияване на болка от различен произход е групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Физическото страдание, съпроводено с оток и възпаление, може да бъде успокоено с прилагането на подходящ медикамент като новият продукт КЕТАЛГО на Химакс Фарма.

 

Освен интензивен противовъзпалителен ефект, КЕТАЛГО осигурява оптимално обезболяващо действие в продължение на едно денонощие, прониквайки на точното място на болка. Сашетната му форма, предлагайки лекарството в готов разтвор, започва да действа веднага след приема и гарантира бърз и силен ефект. КЕТАЛГО съдържа кетопрофен под формата на лизинатна сол, която осигурява по-добра стомашна поносимост в сравнение с конвенционален кетопрофен. Приемайте до 3 сашети дневно като интервалът между дозите не трябва да е по-малък от 8 часа.

В повечето случай болката е краткотрайно явление и може да бъде овладяна в домашни условия, като се отстрани причинителят и се приложи адекватно лечение. Ако симптомите не отшумят до няколко дни след употребата на продукта, препоръчително е да се потърси консултация с доверен лекар или фармацевт.

 

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

МУСКУЛНАTA БОЛКА – ЧЕСТО СРЕЩАНА, НО ПРЕОДОЛИМА

Болката в мускулите, наричана още миалгия, е състояние, което засяга един на всеки двама души поне веднъж годишно, без значение от възрастта, пола и физическата подготовка. Тя може да се появи внезапно и изненадващо или да персестира във времето. Най-често обхваща гърба, краката или врата, но в действителност може да бъде локализирана във всяка част на тялото....

Прочети още

НЕВРАЛГИЯ – БОЛКАТА С МНОГО ЛИЦА

Пристъпна, често пронизваща или пареща, локализирана в различни части на тялото, съпроводена с повишена чувствителност при допир или мускулна слабост – невралгичната болка има много различни проявления, които влошават качеството на живот на около 30% от световното население. Статистиката показва, че по-уязвими са възрастните и хора с определени професии, изискващи повтарящи се движения. Невралгията е...

Прочети още

Как може да облекчим болката у дома?

Всеки човек, независимо от неговата възраст и пол, поне веднъж в живота си е изпитвал болка. Болката е защитен механизъм на тялото, който  предупреждава по естествен начин, че нещо не е наред с тялото ви. Тя е един от показателите за качеството на живот и здравното благополучие на  човека. IASP /Международна асоциация за изследване на...

Прочети още

ИЗМЪЧВА ТЕ БОЛКА В СТАВИТЕ? ИМА РЕШЕНИЕ!

Болката в ставите засяга голям процент от населението на земята и е една от често срещаните причини човек да потърси лекарска помощ. С напредване на възрастта този процент става все по-голям, като последните изследвания сочат, че от болки в ставите и мускулите се оплакват близо 50% от хората над 40-годишна възраст, а при тези над 70 години засегнатите са повече от 90%....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.