Блог

НЕВРАЛГИЯ – БОЛКАТА С МНОГО ЛИЦА

Пристъпна, често пронизваща или пареща, локализирана в различни части на тялото, съпроводена с повишена чувствителност при допир или мускулна слабост – невралгичната болка има много различни проявления, които влошават качеството на живот на около 30% от световното население. Статистиката показва, че по-уязвими са възрастните и хора с определени професии, изискващи повтарящи се движения.
Невралгията е термин, използван за описване на болка и други симптоми, свързани с дисфункция на нервите. Причините за възникването й са изключително разнообразни – възпаление, увреждане, дразнене или дегенерация на нерва в следствие на травма, операция, вирусна или бактериална инфекция, както и някои здравословни състояния (диабет, хипотиреоидизъм, бъбречни, чернодробни и съдови нарушения). Може да бъде провокирана и от прием на различни лекарства или дефицит на някои витамини и минерали, но понякога не се открива точна и ясна причина за произхода й.
Разпознаваме няколко основни вида невралгия в зависимост от това кои нерви са засегнати:

• Тригеминална невралгия – засяга тригеминалния нерв, който отговаря за контрола на лицевите движения. Дори лекото му стимулиране с ежедневни действия като хранене, миене на зъби, гримиране или бръснене – може да предизвика остра, мъчителна болка до сълзи.

• Постхерпетична невралгия – възниква като усложнение на херпес зостер инфекция. Характеризира се със силни болки и поява на мехурчета по хода на засегнатите нерви. Често болката продължава с месеци, дори и след изчезване на обрива.

• Интеркостална невралгия – засягат се междуребрените нерви като при кихане, кашляне или смях болката се усилва. При по-тежко протичане може да се наблюдава стягане в гърдите, изтръпване на горната част на гърдите или на горната част на гърба.

• Седалищна невралгия – усещания за силна болка в областта на кръста, седалището, краката, стъпалата и/или пръстите на краката. Възниква в резултат на притискане на седалищния нерв, който е най-дългият и широк нерв в човешкото тяло. Състоянието се нарича ишиас.

• Окципитална невралгия – причинява стрелкаща болка, която започва в областта на тила и се излъчва по протежението на скалпа, като може да се усети в областта на очите и слепоочията.

• Глософарингеална невралгия – дължи се на увреждане на глософарингеалния нерв като протича със силна, пробождаща болка в корена на езика и задната стена на гълтача. Среща се сравнително рядко, но неприятните усещания могат да бъдат провокирани от преглъщане, дъвчене, говорене.
Терапевтичния подход в лечението й е различен в зависимост от типа и интензивността й. Често е достатъчно само правилен режим на труд и отдих, промяна във физическата активност, масажи, топли или студени компреси. Може да приложите и алтернативна терапия като акупунктура или медитация. Понякога обаче се налага употреба на ефективни и бързодействащи обезболяващи лекарствени средства. Сред най-широко прилаганите лекарства за симптоматично повлияване на болка от различен произход са нестероидните противовъзпалителни средства като кетопрофен лизинат. Освен интензивен противовъзпалителен ефект, той притежава висок профил на безопасност и по-добра стомашна поносимост. Може да бъде намерен на аптечния пазар под формата на сашети, което гарантира бърз и силен ефект.

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

МУСКУЛНАTA БОЛКА – ЧЕСТО СРЕЩАНА, НО ПРЕОДОЛИМА

Болката в мускулите, наричана още миалгия, е състояние, което засяга един на всеки двама души поне веднъж годишно, без значение от възрастта, пола и физическата подготовка. Тя може да се появи внезапно и изненадващо или да персестира във времето. Най-често обхваща гърба, краката или врата, но в действителност може да бъде локализирана във всяка част на тялото....

Прочети още

НЕВРАЛГИЯ – БОЛКАТА С МНОГО ЛИЦА

Пристъпна, често пронизваща или пареща, локализирана в различни части на тялото, съпроводена с повишена чувствителност при допир или мускулна слабост – невралгичната болка има много различни проявления, които влошават качеството на живот на около 30% от световното население. Статистиката показва, че по-уязвими са възрастните и хора с определени професии, изискващи повтарящи се движения. Невралгията е...

Прочети още

Как може да облекчим болката у дома?

Всеки човек, независимо от неговата възраст и пол, поне веднъж в живота си е изпитвал болка. Болката е защитен механизъм на тялото, който  предупреждава по естествен начин, че нещо не е наред с тялото ви. Тя е един от показателите за качеството на живот и здравното благополучие на  човека. IASP /Международна асоциация за изследване на...

Прочети още

ИЗМЪЧВА ТЕ БОЛКА В СТАВИТЕ? ИМА РЕШЕНИЕ!

Болката в ставите засяга голям процент от населението на земята и е една от често срещаните причини човек да потърси лекарска помощ. С напредване на възрастта този процент става все по-голям, като последните изследвания сочат, че от болки в ставите и мускулите се оплакват близо 50% от хората над 40-годишна възраст, а при тези над 70 години засегнатите са повече от 90%....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.